Huurwoning met veel schimmelvlekken en vochtschadeSchimmelvlekken

schimmel-natte-muren-huurhuis
Vochtschade en schimmels zorgen voor grote irritatie. Het zoeken naar de juiste oorzaak is steeds noodzakelijk.

Schimmelvorming van een aanzienlijke hoeveelheid is ongezond. Het is dus nodig om dit probleem aan te pakken.

Probleem

De eigenaar van het gebouw merkt condensatie aan de schuine kant van het dak met schimmelvorming als gevolg.

Onderzoek

Het onderzoek en de vochtwaarden wijzen in de richting van het lekken van de afvoeren. Een grondige forensische lekdetectie werd aanbevolen om de juiste oorzaak te achterhalen. Onze aanbevelingen werden aan de brandverzekering van de eigenaar voorgelegd. Deze stuurde een expert om onze vaststellingen na te gaan. De verzekeringsexpert kwam enkel met het verhaal dat dit voornamelijk condensatievocht was. Er moesten meer verwarmingstoestellen geplaatst worden. De bewoners zouden te weinig ventileren.

De eigenaar twijfelde aan deze conclusie en liet door Humida een grondige lekdetectie uitvoeren.

Drukverlies op waterleiding

Er werd een druktest uitgevoerd op de waterleiding, waaruit bleek dat de druk heel snel weg valt. Na controle merkten we op dat de afsluitkraan van de buitenkraan lekt. Bij het dichtdraaien van deze kraan stopt het lek.

 

 

natte vloer metinggeen waterkering

 

 

 

 

 

 

De kabeldoorvoeren niet waterdichtmaaiveldzone werd gecontroleerd omdat de vloer in de woning heel nat meet. Er was nergens een waterkering te zien. Ook staan de voegen tussen de gevelstenen onder de maaiveldzone open. Er was een kabeldoorvoer niet waterdicht afgewerkt.

 

De afvoeren onder de grond werden gecontroleerd met een rookgastest en een hoge resolutie rioolcamera. Tussen de oprit en de woning werden 9 breuken en duidelijke wortelgroei vastgesteld, telkens aan de koppelingen.

Conclusie

Zo zie je maar. De expert voor de verzekeringsmaatschappij concludeerde bewonersgedrag als oorzaak van de gestelde problemen. Humida vond door een volledige lekdetectie een aantal gedekte oorzaken.

Op de bovenverdieping zijn er schimmelsporen in beide slaapkamers zichtbaar op het plafond.  De vloer van de gehele benedenverdieping meet zeer nat omwille van de lekkende maaiveldzone rondom het gebouw waardoor de dampdruk tot zeer hoge waarden stijgt. Het aanwezige vocht in de vloeren condenseert en komt op het plafond van de kamers boven terecht. Hier ontstaan er waterdruppels en schimmelvorming in het pleisterwerk.

De regenafvoer is niet aangesloten op een afvoerbuis en loopt uit op het gras. De controleputten van de keuken en na de septische put zijn niet meer waterdicht en vertonen scheuren en barsten.

Hoe kunnen wij helpen?

Heb je geen antwoord op je vragen gevonden?

Ook een probleem?