Vocht kost 2% van waarde woning

Wanneer je een woning wil aankopen met een vochtprobleem, reken dan een minwaarde van 1 à 2% van de waarde van de woning. Gemiddeld is dit voldoende op de gestelde vochtproblemen volledig op te lossen.

Bij een woning van € 300.000 is dit € 6.000. Meestal is er niet meer nodig om de oorzakelijke vochtbronnen definitief weg te nemen.

Vochtschade en -problemen zijn dan ook geen reden meer om de woning niet te kopen of te verkopen.

Indien er geen rechtstreekse schade zichtbaar is, kan het steeds interessant zijn om een bouwexpert de woning te laten bekijken. Zeer vaak zijn er verscheidene verdoken problemen aanwezig. Zo kom je niet voor verrassingen te staan na aankoop.

Hou er ook rekening mee dat water reukloos is. Wanneer het muf ruikt in een bepaalde ruimte, is dit dus geen vocht maar rondvliegende schimmels. Deze schimmels cultiveren natuurlijk in de aanwezigheid van vocht. Waardoor er een vochtoorzaak aanwezig moet zijn, al dan niet verborgen. Let ook op voor verborgen vochtproblemen. Deze kosten al gauw 30% op de verwarmingskosten per jaar. Controleer steeds de begane grondvloer en de (kruip)kelder bij aankoop van een appartement. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.