Meten is weten

Om het aanwezige vocht te kunnen meten in muren en vloeren is natuurlijk een betrouwbare vochtmeter noodzakelijk.  Een vochtmeter met twee pinnen wordt in hout of een ander zacht materiaal geduwd waarbij een elektrische weerstand gemeten wordt.  Hetzelfde kan gedaan worden met een analoge of digitale Ohm meter.  Bij hardere ondergronden zoals bakstenen, tegels, voegen, beton, natuursteen, enz. werkt dit niet of nauwelijks.  De pinnen kunnen niet in het materiaal geduwd worden.  Hiervoor zijn er andere toestellen op de markt.

Voor het nameten en opsporen van vocht in bouwmaterialen kan het oppervlak met een hoogfrequentieveld gescand worden tot op een diepte van ongeveer 12 cm.

Dit geeft een indicatieve waarde weer waarmee kan vergeleken worden of een bepaald bouwmateriaal nat, vochtig of droog is en in welke hoeveelheid.  Oplopende getallen kunnen een richting aangeven.

Met een dergelijk hoogfrequentieveld scantoestel kan onder andere nagemeten worden welke baksteen vocht vasthoudt en welke niet.  Hiermee kan een bepaalde diagnose bevestigd of ontkent worden.

hoe kunnen we helpen?

Heb je geen antwoord op je vragen gevonden?

Vragen over dit onderwerp?