Binnenisoleren is nooit zonder risico

Het isoleren aan de binnenzijde van woningen is bouwfysisch (bijna) onmogelijk om correct en schadeloos uit te voeren. Het wordt echter zeer makkelijk aangeprezen door menig fabrikant. Vaak is er risico op interne condensatie en de bijhorende schimmel. We hebben in de praktijk nog geen enkele uitvoering gezien zonder enige zichtbare of meetbare schade, laat staan de verborgen schimmels.

Pas bij renovatiewerken kan je zien aan de kleur (en dikwijls de geur) van het isolatiemateriaal dat het geen gezonde situatie is. Als een gerenoveerde kamer gedurende 3 dagen volledig dicht blijft en je merkt een geur bij het betreden, dan zijn er vermoedelijk rondvliegende schimmelsporen. Want water is per definitie volledig reukloos.

Vele schimmelsoorten produceren zeer schadelijke micotoxines en zijn nefast voor de gezondheid. Tevens bevestigen onafhankelijke studies dat vele gezondheidsklachten rechtstreeks gerelateerd kunnen worden aan verborgen schimmelkolonies. Een gericht onderzoek kan hier duidelijkheid in brengen.

Een bijkomend probleem is het afkoelen van de buitenmuren met barsten en scheuren door de samenwerking van interne condensatie, het verplaatsen van het dauwpunt en koude vorstperiodes.

Denk dus na en voorkom deze problemen.