Bewonersgedrag als oorzaak?!

Zeer vaak worden schimmel- en vochtproblemen weggewoven als bewonersgedrag. Men zegt dat er te veel gewassen, gestreken en gekookt wordt en dat er te weinig wordt verlucht. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de schimmel in jouw woning of appartement.

Niets is echter minder waar. Zelf kan je nooit zo veel vocht produceren zodat er zich schade voordoet. Er is steeds een andere oorzaak aanwezig. Bewonersgedrag weegt slechts 1 op 1000 door als vochtproducent. Met andere woorden produceren andere derde oorzaken 1000 keer meer vocht in een gebouw dan je zelf kan. Deze problemen zijn de hoofdoorzaak van schimmel en condensatievlekken, meestal in onverwarmde slaapkamers.

Ga steeds op zoek naar de juiste oorzaak of oorzaken van het vochtprobleem en laat je niet misleiden. Neem alle derde oorzaken weg en het vocht zal verdwijnen, zelfs al blijft je leefgedrag hetzelfde.

Een natte chape of dekvloer van 5 cm neemt zo’n 15 liter water op. Bij een normale woning is dit een volume van 1000 tot 2000 liter water dat continu verdampt. Daarom voelt de vloer op het gelijkvloers ook vaak koud aan. Dit is het natteboltemperatuur fenomeen.

Bij een natte kelder of kruipkelder is dit hetzelfde. Door het dampdrukverschil wordt al het onderliggend vocht opgenomen. Het opnemen van al dit vocht kost 20 tot 30% op de verwarmingskosten.

Neem dus alle onderliggende oorzaken weg en de schimmel- en vochtproblemen verdwijnen. En je bespaart 20 – 30% op de verwarmingskosten, zonder te isoleren.