92% van alle spouwmuren zijn incorrect nageïsoleerd

Het na-isoleren van spouwmuren gaat verplicht samen met het hydrofoberen van de gevelstenen. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit (NL) en de technische voorschriften van het WTCB (B).

Zeker aan de regenzijde is het onvermijdelijk dat regenwater doorheen de gevelstenen en in het isolatiemateriaal dringt. In een open spouw kan tot de helft van het regenwater, bij langdurige regenval, in de open spouw naar binnendringen.

Het warmteverlies na het isoleren van de spouwmuur is veel groter dan bij een open luchtspouw. Dit is infrarood duidelijk waar te nemen. Het warmteverlies bij verzadigde muren en isolatie is 28 keer meer dan bij lucht.

Dit wil niet zeggen dat je de spouwmuur niet moet isoleren, in tegendeel. Isoleer eerst de spouwmuren maar behandel de gevel meteen waterafstotend, zodat alles droog blijft. Door het wijzigen van de oppervlaktespanning kan regenwater in vloeibare vorm niet meer in de gevelstenen dringen maar kan het vocht in gasvorm wel vrij doorheen de gevelstenen “ademen”.

Vaak wordt dit niet aanbevolen om goedkoper te zijn. Maar door de gevel te hydrofoberen bespaar je op lange termijn veel meer uit.

Met een Kartsenbuis kan je de wateropname van de gevelstenen en voegen makkelijk testen. Laat bij twijfel steeds alle gevels hydrofoberen.